KOLIBY I SZAŁASY GÓRALSKIE
KOLIBY I SZAŁASY GÓRALSKIE
CHATY GÓRALSKIE
Wyjątkowy charakter drewnianych chat potęguje regionalny klimat organizowanych przez nas imprez. Każda chata to wyjątkowe miejsce, oryginalnie wystrojone w zależności od regionu. Niektóre posiadają paleniska ulokowane w centralnej części, gdzie uczestnicy mogą się ogrzać przy żywym ogniu. Paleniska wykorzystywane są często do przygotowywania regionalnych potraw, podawanych w staropolskim stylu. Poza zapewnieniem ciepła, koliby są doskonałym miejscem na biesiadę lub przerwę na posiłek.
PRZYKŁADOWE MENU BIESIADNE:
Dania:
- prosiak nadziewany kaszą, podawany z kwaśnicą
- wędzony pstrąg potokowy, podawany z ziemniakami pieczonymi w ognisku
- karczek z rusztu z podpiekaną cebulką
- kiełbaska pieczona na ruszcie
- krupniok grillowany
- kiełbasa biała
- zupa grzybowa z ziemniakami
- żurek staropolski z jajkiem
Dodatki:
- decha piwosza (sery, wędliny, boczek)
- bar sałatkowy
- serki wędzone
- oscypek podawany z żurawiną
- pajda chleba ze smalcem
- ogórek kiszony
Napoje:
- kawa
- herbata
- herbata po góralsku
- miodunka (wskazana na toast powitalny)
- grzaniec podawany z kociołka nad ogniskiem
- piwo grzane z przyprawami podawane z cytryną
- piwo
- alkohole mocne, zgodnie ze wskazaniem zamawiającego