KOLIBY I SZAŁASY GÓRALSKIE

CHATY GÓRALSKIE​​​​​​​

Wyjątkowy charakter drewnianych chat potęguje regionalny klimat organizowanych przez nas imprez. Każda chata to wyjątkowe miejsce, oryginalnie wystrojone w zależności od regionu. Niektóre posiadają paleniska ulokowane w centralnej części, gdzie uczestnicy mogą się ogrzać przy żywym ogniu. Paleniska wykorzystywane są często do przygotowywania regionalnych potraw, podawanych w staropolskim stylu. Poza zapewnieniem ciepła, koliby są doskonałym miejscem na biesiadę lub przerwę na posiłek.

PRZYKŁADOWE MENU BIESIADNE:

Dania:

 - prosiak nadziewany kaszą, podawany z kwaśnicą

 - wędzony pstrąg potokowy, podawany z ziemniakami pieczonymi w ognisku

 - karczek z rusztu z podpiekaną cebulką

 - kiełbaska pieczona na ruszcie

 - krupniok grillowany

 - kiełbasa biała

 - zupa grzybowa z ziemniakami

 - żurek staropolski z jajkiem

Dodatki:

 - decha piwosza (sery, wędliny, boczek)

 - bar sałatkowy

 - serki wędzone

 - oscypek podawany z żurawiną

 - pajda chleba ze smalcem

 - ogórek kiszony

Napoje:

 - kawa

 - herbata

 - herbata po góralsku

 - miodunka (wskazana na toast powitalny)

 - grzaniec podawany z kociołka nad ogniskiem

 - piwo grzane z przyprawami podawane z cytryną

 - piwo

 - alkohole mocne, zgodnie ze wskazaniem zamawiającego